Ako doplniť vápnik? Na niektoré potraviny sa nespoliehajte.

Kalcium je jedným z najviac zastúpených minerálov v našom tele. Môže nám však aj chýbať. Prečítajte si, ako doplniť vápnik efektívne. Niektoré jeho zdroje totiž nie sú také dobré, ako sa zdá.

Ako doplniť vápnik? Na niektoré potraviny sa nespoliehajte.

Čo všetko dokáže vápnik?

Je hlavne stavebnou hmotou kostí a zubov. Zodpovedá tu za pevnosť, hustotu a odolnosť. Vápnik potrebujeme o niečo viac v detstve, keď sa kosti a zuby vyvíjajú, a potom v pokročilejšom veku – vtedy je totiž potrebné väčšie úsilie, aby sme si kosti udržali zdravé. Avšak všeobecne povedané je kalcium dôležité úplne pre všetkých. 

V organizme spolupracuje s vitamínom D. Bez neho by sa nemohlo z krvného riečiska do kostí správne uložiť. Vždy ich preto dopĺňajte spoločne! Vápnik má teda tým pádom aj vplyv na koaguláciu, je potrebný pri procese kontrakcie a relaxácie svalov a tiež pre nervový systém. 

Kalcia je všade dostatok. A napriek tomu s ním môže byť problém. Ako doplniť vápnik správne?

Dobre si vyberajte jeho zdroje

Existujú živočíšne aj rastlinné zdroje vápnika. Nie je problém ich získať – vápnik je vo všetkých mliečnych produktoch, sójových produktoch, orieškoch, brokolici, keli či kakau. Tieto potraviny sú úplne bežnou súčasťou jedálneho lístka. Je tu ale jeden háčik – napriek tomu, že potravina môže byť na kalcium bohatá, pre ľudský organizmus môže byť problémom vápnik dobre využiť. Dobrým príkladom je mak, ktorý obsahuje na 100 g suroviny asi 1 400 mg vápnika. Z tohto zdroja ale vieme využiť iba 10 % vápnika.

Pri rastlinných zdrojoch vápnika je komplikácia v tom, že často zároveň obsahujú tzv. šťaveľany. Látky, ktoré bránia vstrebávaniu vápnika v tele. Využiteľnosť je teda väčšinou pár percent. Oproti mliečnym produktom je to značný rozdiel. Snažte sa preto jesť veľmi pestro, a zaraďovať čo najviac typov potravín bohatých na vápnik.

Zaujímavým zdrojom vápnika je more

A nielen vápnika. Z morskej vody získavame veľké množstvo minerálov. Rastliny a riasy, ktoré tu žijú, tieto živiny dokážu naviazať na seba a vďaka ich spracovaniu máme k dispozícii výživový doplnok, ktorý je nabitý vápnikom a ostatnými prvkami, stále je to však prírodný produkt. Ďalšou možnosťou sú morské ryby – tiež z nich sa získava vápnik či kolagén, ktoré sú pre náš organizmus výborne vstrebateľné. 

Tip: dobrým riešením, ako doplniť vápnik, je červená morská riasa. Navyše je prijateľná aj pre vegánov, ktorí mávajú vzhľadom na svoj jedálny lístok problém so získaním hodnotných zdrojov kalcia.

Ako doplniť vápnik?

Zamerajte sa na pravidelné užívanie. Nie je nutné dávať si vysoké dávky vápnika, aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Energiu preto investujte skôr do poctivého užívania, než do zbytočne veľkého množstva. Pri vápniku nezabúdajte na spomínaný vitamín D. Odporúčaná denná dávka vápnika je 1 000 mg pre bežného dospelého. Ľudia nad 50 rokov by mali pridať na 1 200 mg. Podobné to tiež bude u dojčiacich a tehotných žien, tie by sa však mali dohodnúť s lekárom, pretože každá z nich má individuálne potreby.


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár