Nedostatok a nadbytok vápnika – príznaky a vhodné riešenia

Udržiavať si optimálnu hladinu kalcia je pre zdravie dôležité. Čo sa stane, keď nás postihne nedostatok a aké má naopak nadbytok vápnika príznaky?

Nedostatok a nadbytok vápnika – príznaky a vhodné riešenia

Vápnik je najviac zastúpený minerál v tele

Jeho zásobárňou sú kosti a zuby. Denný príjem vápnika pre zdravého dospelého jedinca bol stanovený na 1 000 mg. U detí, tehotných žien, športovcov alebo osôb s nejakým ochorením to ale bude individuálne.

Na čo je vápnik?

Vápnik by sme preto mali v adekvátnom množstve prijímať každý deň. Najväčšou prekážkou býva strava. Ako doplniť vápnik? Ak jete nedostatok mliečnych produktov, alebo ste z dôvodu alergie obmedzení dlhodobou diétou, či ste vegán, rozhodne by ste sa mali zamerať na to, aby vaše telo netrpelo nedostatkom vápnika.

Keď je vápnika v tele málo

V dlhšom časovom horizonte sa to prejaví na odolnosti kostí a zubov. Objaviť sa môže aj únava, slabosť alebo nevoľnosť. To sú ale príznaky dlhého radu telesných nedostatkov a preto je zložité odhaliť nedostatok vápnika doma. 

Na pozore by sa mali mať hlavne seniori a najmä potom ženy. Po päťdesiatke je dobré zvýšiť snahu o udržanie kvality kostnej hmoty, pretože s narastajúcim vekom sa zvyšujú nároky na pohybový aparát.

Ženy po menopauze majú navyše nevýhodu v tom, že neblahý vplyv prinášajú aj hormonálne zmeny.

Nadbytok vápnika – príznaky

Trápiť nás ale môže aj opak – tzv. hyperkalcémia, čiže nadbytok vápnika. Ani to nie je dobré podceňovať. Bohužiaľ ho sami spoľahlivo tiež neodhalíme. Upozorniť nás ale môže zápcha, smäd alebo zvýšené močenie. Nadbytok minerálov je vylučovaný močom, čo je zvýšená záťaž na obličky. Tento stav môže prispieť aj k tvorbe kameňov. Medzi príznaky nadbytku vápnika patrí aj riziko problémov so srdcom.

Nadbytok vápnika nie je častý a skôr populáciu trápi jeho nedostatok. Je dobré vedieť, že spoločne s vápnikom by sme mali doplňovať ešte vitamín D. Ten totiž pomáha s využitím vápnika v tele a jeho správnym vstrebávaním. 



CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár