Kedy užívať calcium? Pre kosti je potrebný po celý život!

Už na začiatku života, keď sa zakladajú kosti a zuby, hrá kalcium nenahraditeľnú úlohu. Ako je tomu v dospelosti a kedy užívať calcium?

Kedy užívať calcium? Pre kosti je potrebný po celý život!

Vápnik, čiže kalcium

Tento prvok patrí medzi najviac zastúpené látky v ľudskom tele. Väčšinu nájdeme v kostiach a zuboch. Zodpovedá tu za ich pevnosť a odolnosť.

Kalcium však potrebujeme aj z iných dôvodov:

  • Podieľa sa na prenose vzruchov medzi nervovou a svalovou sústavou.
  • Je súčasťou procesu zrážanlivosti krvi.
  • Spoločne v horčíkom sa podieľa na kontrakcii svalov. 

Odporúčaná denná dávka vápnika pre dospelých je 1000 mg. Zvláštne požiadavky majú ale určité skupiny ľudí – tehotné ženy, seniori, dámy po menopauze či športovci potrebujú vápnika viac. 

Patríte medzi nich? 

V živote sú chvíle, keď sú na náš organizmus kladené zvýšené nároky a potrebuje viac živín. Napr. v pokročilom veku strácajú kosti svoju kvalitu a to je ta pravá chvíľa, kedy užívať calcium. U žien hrá rolu aj prechod, keď sú kosti negatívne ovplyvnené hormonálnymi zmenami. 

Vápnik telo vydáva viac počas fyzickej záťaže a tak je fajn straty nahradiť u športujúcich ľudí. Ako je to s vápnikom v tehotenstve? Tehotné ženy sú vôbec kapitolou samy o sebe. Ich organizmus naraz zásobuje aj druhý život a tak potrebujú aj oveľa viac výživy. Ak ste tehotná, vždy sa poraďte o výživových doplnkoch s lekárom. 

Kalcium potrebujeme všetci

Rovnako, ako potrebujeme silné kosti a zdravé zuby. V tom, kedy užívať vápnik, hrá rolu aj náš jedálny lístok. Máte dostatok mliečnych produktov? Na dosiahnutie optimálneho príjmu vápnika by sme mali jesť niekoľko porcií mliečnych produktov každý deň. Prednosť dávame tým bez príchuti a nezabúdame na kyslomliečne výrobky (jogurty, kefíry alebo cmar) kvôli príjmu prospešných baktérií na naše dobré trávenie. 

Ako je to s rastlinnými zdrojmi vápnika? Dajte si na ne pozor. Vápnik nájdeme napr. v maku, lenže jeho vstrebateľnosť je v organizme pomerne obmedzená. Museli by sme zjesť skutočne veľa makových koláčov, aby sme získali potrebnú dávku kalcia. 

K vápniku doplňte vitamín D

Možno ste to zatiaľ nevedeli. Vitamín D a vitamín K totiž pomáhajú vápniku, aby sa uložil z krvného riečiska do kostí. To je veľmi zásadný proces. Ak by zostával v cievnych stenách, mohol by tu spôsobiť ich poškodenie. 

Vitamín D nájdeme tiež v mliečnych výrobkoch, čo je ich veľká výhoda. Ak vyberáte výživový doplnok s vápnikom, sústreďte sa na to, aby nechýbalo aj Déčko alebo Káčko. 
 

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár