Čo je to Ca. 6 vecí, ktoré vás o vápniku prekvapiac

Zaujíma vás, čo je to Ca? V skutočnosti sa môže táto značka používať pre niekoľko úplne odlišných vecí. My sa ale v tomto článku budeme venovať skratke Ca, ktorá označuje Calcium, čiže vápnik. Takmer deväťdesiatdeväť percent vápnika v tele sa nachádza v kostiach a zuboch. Zvyšné jedno percento sa vyskytuje v telesných tkanivách a tekutinách. Pre náš organizmus je vápnik dôležitý z niekoľkých dôvodov. Niektoré sú pritom známe viac, iné pre vás ale budú novinkou.

Čo je to Ca. 6 vecí, ktoré vás o vápniku prekvapiac

Vápnik je minerálom, pri ktorom nie je presne stanovená jedna hodnota odporúčaného denného množstva, ktorú by sme mali v rámci bežného jedálneho lístka prijať. U detí sa odporúčaná dávka vápnika postupne zvyšuje spolu s vekom s tým, že hodnota od 9 do 18 rokov je dokonca vyššia než v dospelosti. 

Potreba vápnika sa potom znova zvyšuje po 50. roku veku. 

V kocke: Čo je to Ca

Než sa pustíme do menej známych faktov, najprv je potrebné odpovedať si na to, čo to vlastne vápnik je. V prvom rade ide o minerál s chemickou značkou Ca, latinsky „calcium“. V prípade vápnika je dobré rozlišovať medzi vápnikom v potravinách, ktorého príjem je dôležitý pre náš organizmus, a vápnikom v podobe uhličitanu vápenatého, ktorý nájdeme vo vápenci. Aj ten ale môže mať svoje miesto vo výžive, konkrétne vo výžive hospodárskych zvierat, keď sa mletý používa na zaistenie dodatočného príjmu Ca. 

Vápnik má hneď niekoľko menej známych účinkov na náš organizmus.

  • Vápnik je spojovaný so zdravím kostí a zubov. Nejde ale zďaleka o jeho jediné účinky. Vápnik tiež:
  • Prispieva k zrážanlivosti krvi a jeho dostatok pomáha organizmu zastaviť krvácanie.
  • Podporuje nervový prenos medzi neurónmi.
  • Napomáha premene živín na energiu a tým podporuje výkon.
  • Pomáha udržiavať tráviaci systém fit.
  • Podieľa sa na delení a špecializácii buniek, teda procesoch dôležitých na rast, hojenie a regeneráciu tkanív.
  • Je súčasťou svalových kontrakcií, pri každom pohybe sa uvoľňuje do svalových buniek a podporuje tak ich stiahnutie.

Vápnik potrebuje pomocníka na svoje vstrebávanie.

Na vstrebávanie vápnika a udržanie normálnej hladiny vápnika v krvi je nevyhnutný vitamín D. Ak teda užívate výživové doplnky, overte si, že obsahujú obidve tieto látky. 

Schopnosť vstrebávať vápnik nie je pre všetkých rovnaká.

Medzi množstvom prijatého vápnika a jeho vstrebávaním neexistuje úplne priamy vzťah. Vstrebávanie závisí od pohlavia i veku. Napríklad dojčatá a malé deti dokážu vstrebať zo stravy až 60 % vápnika, ktorý potrebujú v súvislosti so stavbou kostí. V dospelosti sa táto schopnosť znižuje na približne 25 % s tým, že s vekom ďalej klesá.

Keď prirodzený obsah nestačí, pomôžu obohatené potraviny alebo výživové doplnky.

Vápnik sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, napriek tomu ale nemusí na doplnenie tohto dôležitého minerálu ich bežná spotreba stačiť. Preto výrobcovia potravín vápnik do niektorých výrobkov pridávajú. 

Skvelým spôsobom, ako jedálny lístok obohatiť o vápnik i ďalšie dôležité zložky (napríklad vitamín D), sú výživové doplnky.

Arábkovka Thalova ako vegánsky zdroj vápnika.

Je možné, že ste o tejto rastlinke nikdy nepočuli. Táto burina pochádzajúca z oblastí okolo Stredozemného mora je rozšírená takmer v celej Európe a je v nej viac vápnika než napríklad v žihľave, amarante, špenáte, kvake alebo nopále.

Vápnik mal svoje miesto aj v tradičnej medicíne. Dôležitosť vápnika si uvedomovali aj naši predkovia. Pretože nemali k dispozícii výživové doplnky, stavili na škrupiny z vajec, vápenec alebo mliečne výrobky. V Ázii sa používali napríklad mleté lastúry a v Indii korály a perly.


Zdroje: 

https://www.dietaryguidelines.gov/food-sources-calcium

https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/calcium.pdf

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár