Kalcium na kosti: čo k nemu pridať, aby bol efekt maximálny?

Mnoho ľudí užíva vápnik, čiže kalcium na kosti. Viete ale, čo by ste mali doplňovať spolu s ním? Dozviete sa to v tomto článku.

Kalcium na kosti: čo k nemu pridať, aby bol efekt maximálny?

Stručne o vápniku

Kalcium, alebo ak chcete vápnik, je v organizme hojne zastúpený prvok. Väčšina vápnika je uložená v kostiach a zuboch. Je ich stavebnou hmotou a tiež je tu najväčšia zásobáreň vápnika v tele. Už táto informácia je dôležitá na zapamätanie – ak nemá organizmus dostatok vápnika pre svoje potreby, čerpá ho z kostí. Tam je ale potrebný a tento stav je nežiaduci. Preto dopĺňame kalcium na kosti pravidelne.

To ale nie je všetko. Vápnik má aj iné úlohy, ako napríklad:

  • Udržiavať normálnu zrážanlivosť krvi.
  • Prispievať k normálnej funkcii svalov.
  • Podieľať sa na prenose vzruchov a mnohé ďalšie.

Kalcium potrebujeme úplne celý život. Zatiaľ čo v detstve podporuje zdravý vývoj kostí, v dospelosti a neskoršom veku nám pomáha udržať si kvalitnú kostnú hmotu a odolný pohybový aparát.

Vápnik ale potrebuje silného spojenca

Je ním vitamín D. Pomáha s ukladaním vápnika do kostí. Svoju rolu tu hrá aj vitamín K. Ide o to, že vápnik zo stravy alebo výživových doplnkov sa vstrebe do krvi. Odtiaľ ale musí doputovať do kostí. Tento proces by nemohol prebehnúť bez dvoch spomínaných vitamínov. Ak by vápnik zostával v krvnom riečisku vo zvýšenej miere, hrozilo by jeho nadviazanie na cievne steny. To je veľmi nežiaduci stav, pretože cievy potrebujeme mať čisté a priechodné.

Ku kalciu na kosti preto patrí aj vitamín D. Veď nám tiež podporuje imunitu a dá sa povedať, že väčšina z nás ho má kvôli nedostatku slnka a ďalším faktorom pomerne málo. S déčkom tak zabijete dve muchy jednou ranou – podporíte obranyschopnosť organizmu a na maximum využijete zdravotné benefity vápnika.

Už ste počuli o aquamíne?

Aquamín je získaný z červených morských rias z pobrežia Islandu. Nie je tajomstvom, že more je nesmierne bohaté na minerály, ktoré sa môžu starať o naše zdravie. Vďaka chladnej vode v tejto oblasti do seba môžu morské riasy absorbovať veľké množstvo prospešných látok. 

S aquamínom doprajete (nielen) svojim kostiam poriadnu porciu živín. Ak zatiaľ vašej pozornosti unikal, odporúčame prečítať si o ňom viac priamo na tomto webe. 

O kosti by sme sa mali starať všetci. Kostra tvorí úplný základ nášho oporného systému a je hlavným pilierom lokomócie.


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár