Rastlinné i živočíšne zdroje vápnika: ktoré sú lepšie?

Mali by ste piť viac mlieka, alebo jesť veľa maku? Sú niektoré zdroje vápnika hodnotnejšie? A čo výživové doplnky s vápnikom?

Rastlinné i živočíšne zdroje vápnika: ktoré sú lepšie?

Na čo je vápnik alebo Prečo je fajn myslieť na jeho príjem?

Kalcium je minerál, ktorý má pre naše telo obrovskú hodnotu. Už počas vývoja v maternici je potrebný nielen na tvorbu kostí. Počas života nie je okamih, keď by sme vápnik nepotrebovali. 

Takmer všetok vápnik máme uložený v kostiach a zuboch. Je ale potrebný tiež na správnu krvnú zrážanlivosť, funkciu svalov alebo prenos signálov nervovej sústavy. 

Hlavným zdrojom vápnika je pre nás potrava. Dá sa povedať, že potraviny bohaté na vápnik jeme všetci. Otázkou je, v akom množstve, kvalite, a či to stačí na pokrytie potrieb nášho organizmu.

Rastlinné zdroje vápnika nemusia byť spoľahlivé.

Kalcium je napr. v brokolici alebo listovej zelenine, ďalej v orieškoch či semienkach a strukovinách. Ďalšou kapitolou je sója a výrobky z nej – tofu, sójové mlieko, tempeh, atď. Rôzne skupiny rastlín majú aj odlišnú formu vápnika. Rozhodne je v rámci jedálneho lístka dôležitá pestrosť a preto by sme si mali dopriať všetky zdroje kalcia, ktoré sú k dispozícii. Ale majte na pamäti, že je tu jeden háčik. Sú druhy rastlín obsahujúce tzv. šťaveľany či oxaláty: látky, ktoré obmedzujú vstrebávanie vápnika. Zaradiť sem môžeme rebarboru, špenát i červenú repu. Šťaveľany a oxaláty tvoria s vápnikom soli, ktoré obmedzujú jeho využitie.

Potom je tu druhý problém, a síce samotná schopnosť nášho organizmu danú formu vápnika využiť. Krásnym príkladom je mak. Sám o sebe je do slova vápnikovou bombou. Jeho využiteľnosť je ale nesmierne nízka a potrebné množstvo vápnika by sme s ním neprijali. Navyše má aj vysokú koncentráciu kyseliny šťaveľovej.

Mak aj ďalšie rastlinné zdroje vápnika určite jedzme. Zamerajme sa ale aj na tie hodnotnejšie potraviny, čo sa kalcia týka. 

Vápnik z morských rias

Aj keď sú morské riasy tiež rastliny, chceme im venovať viac pozornosti. Zaujímavé sú v tom, že majú schopnosť naviazať na seba minerály a iné živiny z morskej vody. Tie potom vieme spracovať a využiť ich ako prírodný výživový doplnok s vápnikom. S týmto cieľom sa používa hlavne červená morská riasa 

Lithothamnium calcareum rastúca na vulkanickom morskom dne v oblasti Islandu. Táto riasa má povrch podobajúci sa včelím plástom, čo ešte zväčšuje plochu, ktorou vstrebáva mikroelementy. 

Výhodou vápnika z morských rias je to, že je jednoducho vstrebateľný. A pretože sa využíva v celom komplexe živín (napr. aquamín), dodáte si aj ostatné zdraviu prospešné látky.

Mliečne výrobky sú stávkou na istotu.

Už od detstva sme vedení ku každodennej konzumácii mliečnych produktov. Okrem kalcia sú totiž bohaté na bielkoviny, nejaký ten vitamín D, a majú optimálny pomer tukov (ak samozrejme volíme tie stredne tučné). 

Mliečne produkty sú jednoduché na spotrebu a ľahko ich zaradíme ako raňajky, desiatu a voliť môžeme medzi sladkými i slanými variantami. Vápnik v mlieku je v tele skvelo využiteľný a ak nie ste obmedzení napr. alergiou, snažte sa jesť tieto potraviny čo najviac.

Vápnik vo výživových doplnkoch

Hľadáte výživu kĺbov? Chcete ako tehotná mamička doplniť vápnik? Alebo dáte prednosť komplexu vitamínov a minerálov na celkovú podporu zdravia? Nech je to tak či inak, vždy chcite výživový doplnok s vápnikom, ktorý obsahuje aj vitamín D.

Vápnik a déčko totiž nemôžu bez seba fungovať. Navzájom sa podporujú. Vďaka vitamínu D sa uloží vápnik z krvného riečiska do kostí. Navyše je pre nás všeobecne zložité získať správne množstvo vitamínu D zo slnka, urobíte tak službu aj svojej imunite.


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár