Vápnik: doplnok stravy obohatí jedálny lístok

Vápnik je kľúčovým minerálom dôležitým pre naše zdravie. Aj keď v potravinách nie je jeho obsah žiadnou vzácnosťou, mnoho ľudí ho prijíma málo. Na vine môže byť potreba zvýšeného príjmu, chýbajúce látky podporujúce jeho vstrebávanie alebo naopak jeho konzumácia v nevhodných kombináciách. Potrebujete telu dodať vápnik? Výživové doplnky obsahujú všetko potrebné.

Vápnik: doplnok stravy obohatí jedálny lístok

Vápnik je minerál, ktorý si organizmus nie je schopný vyrobiť sám. Odkázaný je preto na jeho prísun stravou. 

Vápnik: doplnok stravy by mal obsahovať aj vitamín D 

Čítate pozorne zloženie doplnkov? Vápnik, výživový doplnok, obsahuje obvykle viac než jednu látku. V prehľade zloženia veľmi často uvidíte tiež vitamín D. 

Vstrebávanie vitamínov do nášho organizmu je v skutočnosti zložitým procesom, pri ktorom telo potrebuje pomocníkov. 

Vitamín D napomáha vstrebávať vápnik z krvného riečiska a hrá kľúčovú rolu pri regulácii jeho hladiny v krvi. Ak by vápnik naše telo nevstrebávalo, mohol by mu škodiť. 

Čo ešte môže pomôcť udržať kosti zdravé?

Vápnik je len jednou z látok, ktorá pomáha udržiavať kosti fit. V našom jedálnom lístku by nemali chýbať ani ostatné. V prípade minerálov je dôležitý tiež príjem mangánu, a ďalej fosforu, horčíka a zinku. 

Mangán je minerálna látka, ktorá je súčasťou niekoľkých enzýmov potrebných pre metabolizmus kostí a spojivového tkaniva.

Aj tieto minerály môžu podporiť vápnik. Výživové doplnky rovnako tak môžu zahŕňať už spomínaný vitamín D alebo vitamín K. Pre zdravie kostí je ďalej dôležitý dostatok bielkovín. Kosti totiž nie sú len „minerály“, ale obsahujú tiež bielkovinovú zložku kľúčovú pre ich pružnosť. 

Vedeli ste o kostiach a vápniku, že

… kvalita kostí je daná okrem iného príjmom vápnika, vitamínov a bielkovín a rozhoduje sa o nej už v mladosti?

… od skorej dospelosti dochádza postupne k úbytku kostného minerálu?

… vápnik je dôležitý pre pevnosť kostí?

… odporúčaný denný príjem vápnika sa líši podľa veku i pohlavia? V dospelosti by mal byť každopádne vyšší než 1 200 mg/deň. Pritom platí, že približne 10 % ľudí prijíma menej než 500 mg denne.

… 200 – 250 mg vápnika jednoducho získate z cca 200 ml mlieka, 30 g tvrdého syra (obsah je vyšší napríklad v Ementáli, alebo Parmezáne), 150 ml jogurtu, 60 g sardiniek, 500 g listovej zeleniny, 200 g orechov alebo 600 g pomarančov?

… využiteľnosť vápnika z potravín závisí od mnohých faktorov vrátane pohlavia, veku, prítomnosti látok pozitívne ovplyvňujúcich vstrebávanie vápnika (vitamín D), alebo mu naopak zabraňujúcich (napríklad fytáty, fosfáty a šťaveľany), od hodnoty pH v tenkom čreve alebo činnosti obličiek a štítnej žľazy?


Zdroje:

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/3598

https://www.vyzivaspol.cz/vapnik-kalcium-calcium/

https://www.nzip.cz/clanek/536-vapnik-v-diete 



CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár