Vápnik: Pre kosti i na podporu svalov

Ak vás zaujíma, ktorého minerálu máme v tele najviac, odpoveď znie: vápnika. Pre kosti a zuby ho naše telo spotrebuje najviac. Jeho príjem je ale dôležitý tiež kvôli ďalším funkciám v organizme.

Vápnik: Pre kosti i na podporu svalov

Vápnik je minerál, ktorý je potrebné prijímať, či už formou bežného jedálneho lístka, alebo kvalitných výživových doplnkov, tak akurát. V opačnom prípade môže negatívne ovplyvniť naše zdravie. Poznáte rastlinné i živočíšne zdroje vápnika?

Vápnik podporuje zrážanlivosť

Vápnik hrá kľúčovú rolu pri zrážaní krvi, takzvanej koagulácii. Pomáha aktivovať faktory zrážania krvi, ktoré sa spolupodieľajú na vytvorení krvnej zrazeniny, a teda napríklad aj zacelení rany. Zároveň ale platí, že vápnika nesmie zostávať v cievach príliš veľa. Preto je vhodné dbať pri jeho príjme tiež na dostatok ďalších látok, ktoré podporujú jeho dostatočné vstrebávanie.

Vápnik pomáha pri prenose signálov v organizme a podieľa sa tak na procese delenia a špecializácie buniek aj na funkcii nervových prenosov. 

Je dôležitý na získavanie energie

Či už spíme, alebo cvičíme, naše telo stále vydáva energiu a spaľuje kalórie. Na to, aby mal organizmus dostatok energie, musí premieňať energiu z potravy na tú využiteľnú pre bunkové procesy. Tomuto procesu hovoríme energetický metabolizmus. Vápnik podporuje normálny energetický metabolizmus a pomáha tak nášmu telu meniť energiu z jednej formy na inú – pre nás využiteľnú.

Napomáha svalovým sťahom

Pri stimulácii svalu telo uvoľní vápnik a je to práve tento minerál, ktorý pomáha sťahom svalových vlákien. Ak telo vápnik zo svalu odčerpá, dôjde k svalovému uvoľneniu. Týmto mechanizmom vápnik prispieva k normálnej svalovej funkcii. 

Vápnik je dôležitý nielen pre vedome ovládané svaly, ale napríklad aj pre tie srdcové.

Vápnik: pre kosti a zuby je ho potreba najviac

99 % vápnika je v tele uloženého v kostiach a zuboch. Náš organizmus neustále obnovuje kostnú hmotu a vápnik pri tom slúži ako základný minerál. Jeho dostatok tak napomáha udržať potrebnú štruktúru kostí. Jeho príjem je kľúčový v detstve a dospievaní, keď dochádza k najväčšiemu rastu a vývoju kostí. Jeho potreba sa ale zvyšuje aj po päťdesiatke alebo u tehotných a dojčiacich žien.

Na dobré trávenie

Vápnik podporuje aj prácu tráviacich enzýmov dôležitých na rozklad potravy a vstrebávanie živín. Pomáha totiž aktivovať tráviace enzýmy podieľajúce sa na rozklade bielkovín, tukov a sacharidov a na svoju aktivitu ho využívajú napríklad enzýmy pankreasu, pri ktorých sa zároveň podieľajú aj na ich uvoľňovaní. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1560-pohyb-a-energeticky-metabolismus

https://www.nzip.cz/clanek/536-vapnik-v-diete

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár