Vápnik v tehotenstve: doprajte si ho o niečo viac

Počas života prichádzajú obdobia, kedy naše telo potrebuje zvýšenú porciu živín. Vápnik v tehotenstve a počas dojčenia hrá rolu pre mamičku aj bábätko.

Vápnik v tehotenstve: doprajte si ho o niečo viac

Vápnik v tehotenstve by mal byť samozrejmosťou

A to hneď v dvoch rovinách. Jednak je potrebný pre plod, keď sa zakladajú zárodky kostí a zubov. Kalcium hrá dôležitú rolu aj pre správnu krvnú zrážanlivosť.  Okrem toho ho potrebuje aj sama žena, ktorej telo je v tejto chvíli zásobárňou živín pre dieťa. Tiež ona sama potrebuje byť v maximálnej kondícii, aby zvládla tehotenstvo čo najlepšie. 

Tip: mamičky by na seba nemali zabúdať ani po pôrode. Pod ťarchou povinností sa veľakrát zanedbávajú v jedle, čo má za následok menej živín a vyššie riziko dlhodobých problémov. 

Koľko vápnika v tehotenstve je tak akurát? 

Bežný dospelý by mal prijať okolo 700 – 1000 mg vápnika denne. U tehotných a dojčiacich žien je to približne raz toľko, pričom vyššiu potrebu majú skôr dojčiace mamičky. Niektoré zdroje udávajú až 2000 mg za deň. Ani s vápnikom by sme to ale nemali preháňať a zbytočne dávku nezvyšovať. 

Potraviny bohaté na vápnik v tehotenstve

Najdôležitejším zdrojom vápnika je mlieko

Aj keď nájdeme vápnik v zelenine (brokolici, petržlenovej vňati či hlúbovitej zelenine), strukovinách, maku, sóji i orieškoch, zďaleka sa nevyrovnajú mliečnym výrobkom. Uvádza sa, že rastlinné zdroje vápnika majú v ľudskom tele nižšiu vstrebateľnosť, než tie živočíšne.

Pri mliečnych produktoch platí, že viac kalcia majú tie potraviny, kde je mlieko koncentrovanejšie – teda tvaroh alebo syry. Pri nich si dajte pozor na zbytočne vysoký obsah soli. 

Pretože dôležitá je pestrosť, dbajte na príjem všetkých potravín bohatých na vápnik. Okrem neho totiž obsahujú mnoho ďalších živín, ktoré sú v tehotenstve dôležité. 

Mamičky, máte dostatok vitamínu D? 

Na správne uloženie vápnika do kostí je totiž nevyhnutný. Ďalej tiež pre odolnú imunitu ženy i dieťaťa. A pretože má väčšina populácie nedostatok Déčka, vyplatí sa obidve živiny doplňovať súčasne. 

Dobrým zdrojom vitamínu D i vápnika sú morské ryby. Vedeli ste, že by sme ich mali jesť aspoň 2× týždenne? A darí sa vám to? 
    

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár