Vitamíny C a B – účinné vitamíny na svaly a nervy

Zaujímate sa o zdravie? Potom vás určite zaujme tento článok. Spísali sme najdôležitejšie informácie o vitamínoch na svaly a nervy, ktoré by vám nemali uniknúť.

Vitamíny C a B – účinné vitamíny na svaly a nervy

Prečo je fajn myslieť na kondíciu vašich svalov?

Pretože svaly spoločne s kostrou, na ktorú sa upínajú, tvoria podperný systém celého tela. Je tu aj ochranná funkcia – ako vystužený pancier bezpečne chráni orgány v tele. A samozrejme nemožno zabudnúť na zaistenie pohybu. Bez svalov by sme sa nezdvihli z postele, nevykonali potrebu na toalete a ani by sme nemohli otočiť hlavou. Aj ten najjemnejší pohyb totiž prebieha len vďaka funkčným svalom. 

Svaly majú schopnosť ochabovať, keď sa nepoužívajú. Zároveň ich je možné opäť a opakovane posilniť počas relatívne krátkeho času. A to v každom veku!

S pribúdajúcimi rokmi má svalová hmota tendenciu ubúdať. Príčin je viac a jednou z nich je aj to, že seniori sa málo hýbu. Kvôli tomu, že svoje svaly nepoužívajú, strácajú na sile. Vplyv má tiež kvalita jedálneho lístka – buď sa zanedbávame, alebo necítime takú potrebu jesť, pretože máme aj menší výdaj energie. O vitamíny na svaly a nervy by sme sa ale nemali ochudobňovať.

Ako nám prospeje vitamín C

Teraz si nebudeme všímať časť jeho účinkov, ktoré sú notoricky známe, a radšej sa zameriame na pozitívny vplyv vitamínu C na svaly. Stará sa totiž o podporu produkcie kolagénu, ktorý je pre svaly nevyhnutný. Kolagén je bielkovina, ktorá je okrem iných druhov tkanív obsiahnutá aj vo svalovine. Ľudské telo si ho vyrába samo, lenže, ako tomu býva, aj produkcia kolagénu s vekom klesá, a to už po tridsiatke. Aj to je dôvod, prečo na sebe počas stredného veku pozorujeme známky starnutia. Či sú to vrásky alebo začiatky problémov s pohybom, svoj podiel má aj klesajúca tvorba kolagénu.

Práve to pozitívne ovplyvňuje Céčko. Samozrejme je možné užívať aj kolagén samotný, my k tomu ale odporúčame podporiť aj jeho prirodzenú tvorbu v tele.

Vitamín B sa stará o nervovú sústavu všetkými smermi

Tzv. B-komplex je skupina ôsmich typov vitamínu B. Každý z nich má trochu inú úlohu, v mnohom sa zase podobajú. Podieľajú sa na správnej funkcii nervového systému a zároveň podporujú aj psychiku. Sú super na energiu a pomôžu proti únave a vyčerpaniu. Vitamín B je tiež fajn doplňovať pri strese a na podporu spánku. 

Zaujímavosť: Béčko a céčko sú vitamíny pre svaly a nervy, ktoré sú rozpustné vo vode. Preto si ich telo neukladá do dlhodobých zásob a oplatí sa doplňovať rozumné dávky, zato dlhodobo. Ak nárazovo vyskúšate väčšie množstvo, to, čo organizmus nevyužije, vylúči. 


Zaujal vás náš článok? Prečítajte si na blogu ďalšie!


CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár