Výživový doplnok na kosti s vápnikom by mal rozhodne obsahovať aj vitamín D.

V tomto článku sa dozviete jeden dobrý trik, ktorý vám pomôže vybrať skutočne účinný výživový doplnok na kosti. Schválne, či uhádnete, prečo je dôležité kombinovať vápnik s vitamínom D.

Výživový doplnok na kosti s vápnikom by mal rozhodne obsahovať aj vitamín D.

Aké zloženie môžu mať výživové doplnky na kosti?

Skutočne rozmanité. Látok, ktoré sú prospešné pre celý pohybový aparát, je veľmi mnoho. Nemá ale zmysel chcieť ich všetky a už vôbec nie v jedinej tabletke. Rovnako, ako sa niektoré živiny výborne dopĺňajú (nižšie si vysvetlíme, prečo je také dobré kombinovať vápnik a vitamín D), iné si až tak nerozumejú. Existujú aj produkty s obsiahlym zložením. Keď sa ale pozriete bližšie, zistíte, že z každej látky je tam nepatrné množstvo. Je to rovnaké, ako by ste očakávali, že sa najete z jedného kolieska rožka.

Oveľa efektívnejšie je teda vybrať si výživový doplnok na kosti a pohybový aparát, ktorý obsahuje pár účinných látok, zato v množstve, ktoré pokryje ich odporúčanú dennú dávku. 

Čo všetko tam teda môže byť, a je to úplne v poriadku? 

  • Vitamín C, pretože podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou celého pohybového aparátu.
  • Samotný kolagén, či už natívny alebo hydrolyzovaný.
  • Vitamín D – o ňom si toho povieme viac v ďalšom odseku.
  • Vitamín K – ten spolupracuje na ukladaní vápnika do kostnej hmoty.
  • Vápnik – najviac kalcia v tele je uloženého práve v kostiach a zuboch.
  • Horčík sa tiež ukladá do kostí a je pre ich zdravie dôležitý.

A pokračovať by sme mohli napríklad s bylinnými výťažkami a ďalšími minerálmi.

Vápnik a kosti

Ak by sme mali vyzdvihnúť jediný minerál, ktorý by sme našim kostiam skutočne mali poctivo dopriať, bol by to vápnik. Určite viete o tom, že v pokročilom veku kosti strácajú svoju kvalitu práve kvôli nedostatku vápnika. Ešte väčšiu nevýhodu majú v tomto smere ženy, pretože hormonálna búrka počas menopauzy má neblahý vplyv na vstrebávanie vápnika. Aj preto trpia na problémy pohybového aparátu častejšie, než muži.

Vápnik v kostiach (ale aj zuboch!) udržuje pevnosť a odolnosť. Bohužiaľ naše telo funguje tak, že ak mu chýba vápnik na niektorý iný proces, čerpá ho práve z úložiska v kostiach. Podieľa sa však aj na samotnom vývine a raste kostí už počas prenatálneho obdobia.

Na to, aby sa mohol vápnik z potravy uložiť cez krvné riečisko do kostí, je potrebná spolupráca vitamínu D a vitamínu K. A to je ten dôvod, prečo by ste mali skutočne vždy kombinovať vápnik s vitamínom D. Ostatne, déčko je výborné aj na podporu imunity, čo sa hodí úplne kedykoľvek nám všetkým!

Samotný vitamín D získavame vďaka slnečnému svitu. To je zároveň aj kameňom úrazu, pretože našu pokožku vystavujeme slnku nedostatočne (ale to je v poriadku, pretože riziko ochorenia kože spôsobené slnkom nestojí za to podstupovať, keď sú k dispozícii iné zdroje vitamínu D). Najviac déčka nájdeme v rybom tuku, o niečo menej v mliečnych produktoch alebo vajíčkach. Odporúča sa ale pravidelne ho doplňovať, pretože až 9 z 10 našich občanov trpí jeho nedostatkom, čo je škoda.

CalciumControl balení

CalciumControl

Moderný doplnok stravy s prémiovým vápnikom z morských rias!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa...

Vyskúšajte CalciumControl ZADARMO*

*Žiadne ďalšie záväzky. Platíte iba poštovné a balné 1,95 €

Načítavam formulár